!На 1 февруари 2017 година, завршува промотивниот период на слободно користење, без регистрација и без претплата, на содржините на „Мета“, кое беше воведено за да им овозможиме полесен пристап на корисниците до навремени и проверени вести. За начинот на пристап и за претплата, од 1 февруари 2017 година ќе информираме дополнително. При пренесувањето и преземањето на содржините од „Мета“, задолжително е атрибуирање и линкување.

Фантастичен видеозапис што ги открива месечевите фази


       
Вашингтон, 12 декември, 2014 - 17:01 (META) 

Новата визуелизација која пристигна од НАСА неверојатно детално ги прикажува фазите и осцилациите во поместувањето на Месечината.

Сателитот „Лунат реконисенс орбитер“ (ЛРО) од 2009 година патува околу Месечината, снимајќи ја нејзината површина во висока резолуција.

Секој кадар од снимката претставува период од еден час, така што со голема јаснотија можат да се видат и сите осцилации на Месечината.