This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Thu Dec 13 6:21:27 2018 / +0000 GMT

„Евростат“: Жените во ЕУ се 16 проценти послабо платени од мажите
Статистичката служба на Европската Унија, „Евростат“ објави дека жените во Европската Унија во 2016 година, во просек, биле за 16,2 отсто послабо платени од мажите, односно во просек заработиле 84 евроценти од секое евро кое го заработил маж.

Во цела ЕУ, разликите во платите се намалени малку и тоа во просек за 0,6 процентни поени, од 2011 до 2016 година.

Помеѓу земјите-членки во 2016 година, разликите во платите се движеле од само пет отсто во Романија и Италија, до над 25 проценти во Естонијa.

Во Чешка и Германија таа разлика во плати е од речиси 22 проценти.
Post date: 2018-03-08 10:46:49
Post date GMT: 2018-03-08 09:46:49
Post modified date: 2018-03-08 10:50:04
Post modified date GMT: 2018-03-08 09:50:04
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com