This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Thu May 24 0:04:51 2018 / +0000 GMT

Европскиот стандард ќе го достигнеме за 30 години ако БДП има пораст од 4 процнети
Македонските граѓани ќе го достигнат европскиот стандард на живот за 30 години доколку во наредните години домашниот бруто-производ (БДП) има пораст од 4 проценти, а порастот на БДП во ЕУ е 2 проценти.

Ова го покажува најновата студија на Владимир Глигоров од Виенскиот институт, која денеска беше презентирана во „Холидеј ин“. На презентацијата, меѓу другите, присуствуваа премиерот Зоран Заев, вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев, и претставници од Стопанска комора на Македонија.

Глигоров смета дека за пораст на економијата во Македонија најважна е поддршката на домашните компании, кои своите производи треба да ги пласираат на странските пазари. Тој препорачува да се вложува во иновативни проекти, во научно-технолошки процеси и да се спроведат активни мерки за вработување.

- Странските инвестиции и технологијата се добредојдени, но земјата мора да има сопствен претприемнички потенцијал - изјави Глигоров.

Премиерот Зоран Заев изјави дека е убеден дека поддршката на домашното стопанство и странските инвестиции се најважната спирала на порастот на економијата и на развојот на среден и на долг рок.

- Убеден сум дека не мора да чекаме да дојдеме до 90 проценти од она што е просекот на Европа. Еве, со 4 проценти пораст тоа се постигнува. Целта на Владата е економскиот пораст да се зголеми на 5 проценти од домашниот бруто-производ - додаде Заев.
Post date: 2017-09-13 14:24:28
Post date GMT: 2017-09-13 12:24:28
Post modified date: 2017-09-13 14:24:28
Post modified date GMT: 2017-09-13 12:24:28
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com