Европол уапси повеќе од 300 лица и заплени еден тон кокаин


       
Хаг, 19 октомври, 2016 - 13:07 (META) 

Полицијата уапсила повеќе од 300 лица и запленила повеќе од еден тон кокаин во еднонеделната акција против мрежа што се занимава со трговија на наркотици, криумчарење на луѓе и со криминал во Европа и пошироко, соопшти денеска Европол.

Преку истрагата била откриена една лажна туристичка агенција во Грција која помагала во трговијата со луѓе и бордел во Австрија каде што канабисот бил одгледуван, пренесуваат светските медиуми.

Европол соопштува дека агенцијата ги координирала истрагите во ЕУ и 24 држави надвор од Унијата и дека во операцијата биле откриени криминални мрежи со потекло од Нигерија, Азија, Источна Европа и од други области.

„Земјите и организациите во светот кои работат заедно како еден субјект се современ одговор на тешкиот и организиран криминал кој не познава граници,“ изјави директорот на Европол, Роб Вејнрајт.

Полицијата, како што се додава во соопштението, идентификувала повеќе од 500 жртви на трговијата со луѓе.