This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sat Feb 16 23:28:11 2019 / +0000 GMT

Ердоган ги предупреди Грција и Кипар за барањето на гас во Средоземно Море
Претседателот на Турција, Реџеп Таип Ердоган ги предупреди Грција, Кипар и меѓународните организации кои се во потрага по природен гас во Средоземното Море да не „ја преминат линијата“ и да не ги загрозат правата на Турција.

Неговото предупредување е во период кога турски воени бродови продолжуваат со блокирање на достава на опрема за дупчење на Кипар кое го изведува италијанска компанија.

Турција се противи на барањето на нафта и тврди дека таквите постапки ги кршат правата на Турците кои живеат на Кипар.

Ненаселените острови Имиа кои во Турција се позната под името Кардак, долго време претставуваат проблем во односите помеѓу Турција и Грција имајќи предвид дека и двете земји имаат право над нив.

Post date: 2018-02-13 12:38:42
Post date GMT: 2018-02-13 11:38:42
Post modified date: 2018-02-13 12:38:42
Post modified date GMT: 2018-02-13 11:38:42

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com