Експертите предупредуваат на штетноста од нискиот водостој на Охридско Езеро


       
Охрид, 29 јануари, 2017 - 12:59 (META) 

Еколозите и експертите предупредуваат на штетните последици од исклучително нискиот водостој на Охридското Езеро, кое е веќе далеку под дозволената минимална граница.

Научниот советник и раководител на одделението за краповидни риби во охридскиот Хидробиолошки завод, Трајче Талевски посочува дека нивото на водата во каналот Студенчишта е спуштено на многу критично ниво.

– Кај рибата која е влезена во каналот на презимување веќе се чувствува вознемиреност. Апелираме до ЕЛЕМ да ги затвори вратите на Дрим за да го намали испуштањето на вода од езерото. Со вакво темпо на незаконско испуштање може да се случи помор на плашицата како пред некоја година. И после, виновникот ќе биде никој. Не, виновен ќа биде ЕЛЕМ – вели Талевски.

Талевски предупредува дека нивото на езерото е 15 сантиметри под природната минимална кота.

– Охридското Езеро не е акумулација за вода на ЕЛЕМ. Денеска на електронската табла на УХМР која ги покажува главните параметри на водата од Охридското Езеро, можеше да се прочита дека нивото на водата беше 15 см под минимална природна кота на езерото. Главната причина за вака ниското ниво на езерото е производство на електрична енергија од страна на ЕЛЕМ. Езерото се празни, а сите си молчат – додава Талевски.

И од Охрид СОС велат дека ЕЛЕМ ја користи водата од реката Дрим за производство на електрична енергија.

– Охридското Езеро не е вештачко езеро па да може кој сака да си го (зло)употребува. Ова не смее да се дозволи – апелираат од Охрид СОС.