ДЗС: Се преземаат мерки за спречување поплави, неколку места се критични


       
Скопје, 2 декември, 2017 - 14:03 (META) 

На одредени места постои опасност од излевање на водата надвор од речните корита, предупредија од Дирекцијата за заштита и спасување (ДЗС). Од дирекцијата велат дека зголемување на нивото на водата е забележано на реките Треска, Радика, Сатеска, Кичевска, по горниот тек на Вардар во атарот на селото Раотинце, како и на нивните притоки.

„Подрачните одделенија за заштита и спасување, во соработка со единиците на локална самоуправа, извршија увид на критичните точки на водотеците. Се преземаат мерки за спречување поплави“, велат од ДЗС.

Од ДЗС додаваат дека будно ја следат состојбата на терен и дека силите за заштита и спасување се во состојба на зголемена мобилност, поради најавите за интензивирање на врнежите од дожд наредните денови.

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, вели дека се во постојан контакт со Управата за хидрометеоролошки работи.

– Ја следиме состојбата и штом ќе добиеме соодветни сознанија, односно официјални потврди, ќе се спроведат сите процедури што се во наша надлежност – изјави Николовски по презентацијата на предлог-буџетот за земјоделство за 2018 година.