Драмска презентација на поемата „Дениција“ во продукција на Охридскиот театар


       
Скопје, 4 декември, 2016 - 14:25 (META) 

Во продукција на Народниот театар од Охрид и Театарот „Иси ет ла“ (Ici et la) од Париз, вечерва во 20 часот, во Драмски театар во Скопје, ќе се одржи премиерата на драмската презентација на поемата „Дениција“ на великанот на македонската книжевност Петре М. Андреевски.

Проектот е подготвуван изминативе две години, додека праизведбата на „Дениција“ во Македонија се совпаѓа со 10-годишнината од смртта на академик Петре М. Андреевски (1934-2006).

Проектот е во режија на Константин Плевнеш.

Во улогата на Петре М. Андреевски настапува првенецот на Драмскиот театар Рубенс Муратовски, во улогата на Дениција – младата актерка Димитрина Мицкоска, а во улогата на божицата Талија – Саша Ефтимова од Македонска опера и балет (МОБ).

Сценографијата е на Валентин Светозарев, костимографијата на Марија Пупучевска, а видео-уметничката подлошка на Милчо Узунов.

Во рамките на претставата користени се и пет слики на Сергеј Андреевски на тема „Дениција“.