This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sun Dec 9 23:41:53 2018 / +0000 GMT

Денеска е Меѓународен ден на проверка на фактите
Меѓународната мрежа за проверка на фактите во соработка со сродните организации од целиот свет денеска го одбележуваат Меѓународниот ден за проверка на фактите.

„Веруваме дека проверката на фактите не е работа со која треба да се занимаваат само професионалци, туку за прецизен информациски екосистем секој треба да го даде својот придонес“, порачуваат од Меѓународната мрежа за проверка на фактите.

Дел од оваа мрежа е и Фондацијата за интернет и општество „Метаморфозис“, која активно учествува преку своите два проекти: „Вистиномер.мк“, кој е фокусиран на изјавите и на ветувањата на државните и локалните функционери и на политичките актери, како и „Сервисот за проверка на факти од медиумите“, кој главно се занимава со утврдување на фактите во медиумските содржини.

Post date: 2018-04-02 14:41:40
Post date GMT: 2018-04-02 12:41:40
Post modified date: 2018-04-02 14:41:40
Post modified date GMT: 2018-04-02 12:41:40

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com