Дарко Гашпаровиќ во Охрид ја прими Светската награда за хуманизам


       
Охрид, 19 јануари, 2016 - 14:54 (META) 

Синоќа во Куќата на Уранија во Охрид беше доделена Светската награда за хуманизам, годинава на светски познатиот екуменист, славистот Дарко Гашпаровиќ.

Наградата ја доделува Охридската академија за хуманизам, додека лауреатот со беседа го претстави основоположникот на академијата, Јордан Плевнеш.

– Токму во твоја чест, Дарко Гашпаровиќ, и хрватската духовна меморија, она што ти го растајни во твојата книга за писмото низ вековите, со твојата анализа дека почнува новата ренесанса на европската цивилизација од времето на Свети Климент, ти ја доделуваме оваа награда – посочи Плевнеш.

Градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески, кажа дека со доделувањето на оваа награда, во Охрид се продолжува делото на свети Климент.

– Љубовта и хуманизмот се вредностите за кои годинава Академија за хуманизам, го наградува академик Дарко Гашпаревиќ, кој се истакнува со неговото децениско творештво и несебично знаењето го дели со целиот човечки род. Луѓето како господинот Гашпаровиќ, чие дело му пркоси на времето, се во вечната потрага по убавото и по доброто – рече градоначалникот на Охрид, Никола Бакрачески.

Славистот Дарко Гашпаровиќ смета дека никогаш како денес хуманизмот не доживува тешки денови.

– Поставен во средиштето на Исусовата наука, како божје творение, присутен уште во античкото време, во доцниот среден век се издигнува во своите парадигми, хуманизмот постојано го остава прашањето кој е и што е човек. Човекот во себе носи и создавање и деструкција, добрината која ја дава убавината, но и злото. Стои пред нас секојдневно, со полна драматичност. Институцијата Охридска хуманистичка академија, цврсто ја пропагира идејата за хуманизам, како светска вредност, која има пресудно значење за човековото постоење – рече Гашпаровиќ.

Поранешниот евроамбасадор во Македонија, Ерван Фуере, ја искористи можноста да искаже дека секоја година му претставува чест да дојде во Охрид.

– Оваа награда навистина ја рефлектира душата и срцето на самиот Охрид. Исто така ја отсликува европската определба на градот Охрид. Сите лауреати со нивната заложба знаат да ја зацврстат довербата во светот – рече Фуере.