This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Mon Jan 21 3:28:18 2019 / +0000 GMT

Членките на ЕУ денеска потпишуваат одбранбен пакт
Франција, Германија и 20 други членки на Европската Унија денеска во Брисел ќе потпишат одбранбен пакт, а кој се надеваат дека ќе сигнализира почеток на нова ера на воена интеграција на Европа.

Државите членки на ЕУ се надеваат дека одбранбениот пакт ќе ја намали зависноста на Европа од САД и ќе и даде покохерентна улога на Унијата во соочувањето со меѓународните криза.

Ова е прв обид да се направи одбранбен пакт на ЕУ уште од педесеттите години на минатиот век, а договорот ќе го потпишат министрите за надворешни работи и министрите за одбрана на ЕУ.

Велика Британија се противеше на ваквата идеја и долго време ја блокираше, но Франција и Германија ја заживеаја идејата откако официјален Лондон одлучи да ја напушти Унијата.

Post date: 2017-11-13 11:54:32
Post date GMT: 2017-11-13 10:54:32
Post modified date: 2017-11-13 11:54:32
Post modified date GMT: 2017-11-13 10:54:32

Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. MS Word saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com