Балкан

Иринеј: Вселенскиот патријарх не треба да носи еднострана одлука за МПЦ

20 јуни, 2018 - 8:56 (META)  Белград Српскиот патријарх Иринеј изјави дека би било грешка ако вселенскиот патријарх донесе еднострана одлука за афтокефалност на „канонски непризнаените цркви во Македонија и Украина, бидејќи на тоа би му се спротивставил целиот православен свет“. -Цариградскиот патријарх е прв меѓу еднаквите,…

Иринеј: Вселенскиот патријарх не треба да носи еднострана одлука за МПЦ

20 јуни, 2018 - 8:56 (META)  Белград Српскиот патријарх Иринеј изјави дека би било грешка ако вселенскиот патријарх донесе еднострана одлука за афтокефалност на „канонски непризнаените цркви во Македонија и Украина, бидејќи на тоа би му се спротивставил целиот православен свет“. -Цариградскиот патријарх е прв меѓу еднаквите,…