Култура

Џамијата „Али-паша“ во Охрид се реконструира и се конзервира

19 мај, 2017 - 14:13 (META)  Охрид Директорката на Завод и музеј од Охрид, Тања Паскали-Бунташеска, денеска на прес-конференција изјави дека џамијата „Али-паша“ ќе остане во постојниот габарит, не се гради нова џамија, туку се врши само конзервација и реконструкција. Со оглед на тоа што деновиве во…

Нова едиција на „Бајки од Македонија“ која содржи уште 48 нови приказни

18 мај, 2018 - 12:38 (META)  Скопје Движењето за поддршка на креативноста Иво Лауренчиќ „Браво Сине!“ и издавачката куќа „Арс ламина“ најавија нова едиција на „Бајки од Македонија“. Книгата „Бајки од Македонија за цела година” содржи 52 бајки од народното творештво, во прилагодена јазична форма и со…

Видеа