Прентовиќ: Државни земјоделски површини се кројат и се делат партиски

Опозицискиот СДСМ ја обвинува власта дека распределбата на државното земјиште ја злоупотребува за партиски цели. Претседателката на комисија за земјоделство на партијата, Татјана Прентовиќ, посочува дека...

Градежните работници ќе се сертифицираат за знаења за енергетска ефикасност

Градежните работници кои имаат неформално знаење, односно искуство во својата работа, ќе можат да се преквалификуваат и да добијат сертификати за енергетска ефикасност. Во тек...

Русија, Украина и ЕУ го договорија зимскиот пакет за испорака на гас

Русија, Украина и Европската комисија постигнаа договор за зимскиот пакет за испорака на гас на Европската унија преку Украина. Договорот ќе почне да важи од...

Ставрески: Повеќе од 2.500 фирми го откупиле земјиштето

Повеќе од 2.500 фирми ја искористиле можноста за откуп на земјиштето. Ова денеска го истакна вицепремиерот и министер за финансии, Зоран Ставрески, при посетата на општина Василево. Според Ставрески,...

Стапката на невработеност изнесува 26,8 проценти

Во вториот квартал од 2015 година, активното население брои 956.174 лица, од кои вработени се 699.578, а  невработени се 256.596 лица, објави Државниот завод...

Бројот на патници на двата аеродроми зголемен за 18 проценти во однос на лани

Во периодот јануари-август, на двата аеродроми е забележано зголемување на бројот на превезени патници за 18,3 проценти, споредено со истиот период минатата година. Од двата аеродроми,...

Малцинските акционери на „Макпетрол“ се приклучија на тужбата против директорот

Петнаесет малцински акционери на „Макпетрол“ се приклучија на кривичната пријава на МВР, поднесена против 21 лице од управниот и од надзорниот одбор на компанијата. Целта,...

Ставрески: Буџетот е во одлична кондиција

Буџетските приходи се повисоки за 13,5 проценти во однос на 2014 година и буџетот е во одлична кондиција. Ова денеска го истакна вицепремиерот и министер...

Во јули се издадени 359 одобренија за градење

Во јули се издадени 359 одобренија за градење, што е за 71,8 проценти повеќе во однос на истиот месец од претходната година, објави Државниот завод за...

Женското претприемништво поттикнува создавање работни места

Во рамките на настанот „Женското претприемништво - мотор за создавање работни места“ што се одржа во Даут-пашин амам, беа споделени примери на добра практика...

НАЈНОВИ

ВИСТИНОМЕР СТОРИЈА

БАЛКАН