Бугарскиот амбасадор на 15 јануари во Собранието ќе ја презентира програмата за ЕУ


       
Скопје, 2 јануари, 2018 - 14:37 (META) 

Амбасадорот на Бугарија во Македонија, Иван Великов Петков, на седница закажана за 15 јануари пред собраниската Комисија за европска прашања ќе ги презентира програмата и приоритетите на бугарското претседателство со Советот на Европската Унија.

Инаку, Бугарија претседавањето со ЕУ во следните шест месеци ќе го посвети на четири приоритети – иднината на Европа и младите луѓе, Западен Балкан, безбедноста и стабилноста на ЕУ и на дигиталната економија.

Во програмата во делот за Западен Балкан, се наведува дека целта на Бугарија е, врз основа на своите искуства, без да создава лажни очекувања, да ги поддржи реформите во земјите од Западен Балкан (Македонија, Србија, Албанија, Црна Гора, Косово и Босна и Херцеговина) поврзани со интегративните процеси и да ги стави на преден план на агендата на ЕУ.

„Амбицијата на Бугарското претседателство е да биде Балканско претседателство. Бугарското претседателство дава особена важност на продлабочувањето регионалната соработка и на развојот на добрососедските односи. Од особена важност е темата за поврзување на земјите од Западен Балкан (транспортно, комуникациски, енергетски, образвно, дигитално), чија цел е поврзување со единствениот пазар на ЕУ“, стои во програмата, во делот посветен на Западен Балкан.