This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Fri Oct 19 20:34:57 2018 / +0000 GMT

Бугарите и Хрватите со најслаба куповна моќ од граѓаните на земјите-членки на ЕУ
Бугарите и Хрватите заостануваат по куповната моќ зад најголем дел од земјите-членки на Европска унија, покажуваат податоците на европската статистичка служба „Евростат“.

Хрватска е на претпоследно место според потрошувачката по глава на жител, кој сега изнесува 59 отсто од просекот во ЕУ. Според овој параметар, единствено послаба од Хрватска е Бугарија.

Турција, во порастот на животниот стандард надминала четири членки од ЕУ и сите земји на Југоисточна Европа.

Просечен Турчин, со потрошувачката која изнесува 64 отсто од европскиот просек, има поголема куповна моќ од жителите на Хрватска, Унгарија, Романија, Бугарија, Србија, Црна Гора, Македонија, БиХ и Албанија.

Податоците на ова истражување, „Евростат“ ги базира на потрошувачката кошничка на исти производи во различни земји.
Post date: 2018-01-03 14:13:41
Post date GMT: 2018-01-03 13:13:41
Post modified date: 2018-01-03 14:13:41
Post modified date GMT: 2018-01-03 13:13:41
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com