This page was exported from Meta.mk [ http://meta.mk ]
Export date: Sat Feb 16 9:17:19 2019 / +0000 GMT

Бројот на заболени од грип 40 пати повисок отколку лани
Изминатата недела од грип заболеле 4.195 лица, а минатата година во истото време овој број изнесувал 109 лица, што значи годинава бројот на заболени е 40 пати поголем, покажуваат најновите бројки на Институтот за јавно здравје.

Бројот на заболени од грип се зголемил 4,9 пати во споредба со минатата недела, кога биле регистрирани 853 заболени лица.

Од Институтот за јавно здравје велат дека вкупниот број на пријавените случаи и оваа недела ја надминува границата на сезонската активност, а активноста на вирусот на грип е на средно високо ниво.

Најголем број на заболени - 728 лица има во Скопје, во Велес се пријавени 560 случаи, а во Тетово - 529 заболени лица.

Од сите случаи, 66,1 отсто се пријавени во најголемата возрасната група од 15 до 64 години.

Според пристигнатите извештаи, заклучно со претпоследната недела од годинава, потрошени се 99,9 отсто од вкупно набавените вакцини за оваа сезона.

„Епидемиолошките податоци за бројот на пријавени случаи на грип, односно заболувања слични на грип и лабораториски потврдените случаи на грип, укажуваат на ран почеток на сезоната, при што се очекува висок број на случаи во периодот на новогодишните и на божиќните празници“ , велат од Институт за јавно здравје.
Post date: 2016-12-30 13:18:18
Post date GMT: 2016-12-30 12:18:18
Post modified date: 2016-12-30 13:18:18
Post modified date GMT: 2016-12-30 12:18:18
Powered by [ Universal Post Manager ] plugin. HTML saving format developed by gVectors Team www.gVectors.com