Битолските советници се скараа за тоа кој прв предложил мерки за загадувањето


       
Битола, 27 декември, 2016 - 12:10 (META) 

Денешната расправа во Советот на Општина Битола за справување со загадувањето, од самиот почеток наликува на пародија. Власта и опозицијата се впуштија во дуел за тоа кој прв предложил мерки против аерозагадувањето.

Откако советничката на ВМРО-ДПМНЕ, Олга Лозановска, излезе да ги образложи краткорочните и долгорочните мерки, нејзината колешка од опозицијата, Наташа Петровска од СДСМ, веднаш се побуни.

– Кој беше предлагач за оваа точка на дневен ред? Јас бев таа што ја побара оваа точка. Коректно е јас прва да ја образложам – рече Петровска од СДСМ.

За реплика се јави советничката Лозановска, која на говорницата излезе со тефтер и рече дека таа прва ги подготвила мерките.

– Тврдам дека се јавив кај претседателката дека и јас подготвував мерки за загадувањето, ги спремив, ама таа беше во Белград. Потоа јас бев дежурна на работа – се правдаше Лозановска.

Претседателката на Советот, Силвана Ангелевска, се обиде да ја смири ситуацијата, убедувајќи ги советниците дека „тука се сите за иста цел“.

– Сигурно дека нема некој помалку или повеќе загрижен. Сите сме загрижени за загадувањето – рече Ангелевска.

Инаку советниците од власта предложија речиси исти мерки против аерозагадувањето во Битола како тие од опозицијата, со дополнување дека ќе се субвенционираат возачите да стават плин во автомобилите, а домаќинствата, наместо на дрва, да се греат на пелети, за што предлагаат со анкета по домовите да се истражи кој како се грее.

Од вчера во Битола почна акцијата за прскање калциум магнезиум ацетат по сообраќајниците, како една од превентивните мерки за намалување на загадувањето на воздухот.