„Анима мунди“: Oдговорност за сопственикот на кучето што нападна деца во Аеродром


       
Скопје, 8 декември, 2017 - 13:55 (META) 

Здружението за заштита на животните, „Анима Мунди“ вели дека шесте лица, меѓу кои и четири деца, во општина Аеродром биле нападнати од расно куче. Од здружениеето бараат одговорност од сопственикот кој го пуштил кучето на слобода.

„Вината за овој настан е во неодговорните сопственици, во тие што го воспитале, односно го научиле кучето да напаѓа, а кои го пуштаат слободно да шета и на тој начин ја изложуваат јавноста на опасност. Во нив е целата одговорност и бараме итно да одговараат“, се вели во соопштението.

Тие велат дека првпат наидуваат на институционална подготвеност да се третира и да се надмине овој проблем, поточно интензивно се работи со Град Скопје за да се дефинираат хумани, применливи и ефикасни мерки што ќе го решаваат проблемот со бездомните кучиња и со стационарот Вардариште.