Анѓушев: Состојбите во економијата не се најдобри, потребни се правилни решенија


       
Скопје, 20 декември, 2017 - 13:31 (META) 

Состојбите во економијата не се најдобри во моментов, но добро е да се прикажат вистинските состојби, за Владата да преземе конкретни и соодветни чекори за правилни економски решенија, рече вицепремиерот за економски прашања, Кочо Анѓушев на тркалезната маса во организација на Македонската академија за науките и уметностите на тема „Растот на македонската економија: состојби, проблеми и перспективи“.

Тој исто така додаде дека, потребно за економски пораст и развој се владеење на правото, за стопанствениците да се чувствуваат безбедно за своите инвестиции, како и стабилна политичка состојба, односно стабилност на земјата.

– Кога зборуваме за поддршка на стопанството, не е решение да поддржуваме монополи и да се задолжуваме за скапи, непродуктивни градежни проекти. Единствено решение е да се поддржат македонските компании да се развиваат, да бидат поконкуретни и да освојуваат нови пазари – нагласи Анѓушев.

Тркалезната маса во МАНУ се организираше во чест на одбележување на 90-годишнината на академик Никола Кљусев, поранешен премиер и доајен на македонската економска наука.