Американците масовно го „гуглаат“ прашањето „како да гласам“


       
Вашингтон, 7 ноември, 2016 - 18:01 (META) 

Еден ден ги дели САД од резултатите од историските претседателски избори помеѓу Доналд Трамп и Хилари Клинтон, а Американците времето го користат за да го „прашаат Гугл“ како да гласаат.

Податоците од пребарувањето на „Гугл“ покажуваат дека бројот на пребарувања на прашањето „како да гласам“ во периодот од 1 октомври до 1 ноември се зголемил за неверојатни 233 отсто во однос на изборите во 2012 година.

Избирачите, исто така, го користат интернетот за да пребаруваат на кои избирачки места можат да гласаат.

Американците потрошиле повеќе од 20 милиони часа гледајќи ги дебатите на претседателските кандидати во живо, а од средината на јули до средината на октомври потрошиле 4,8 милини часа (545 години) гледајќи снимки од претседателските кандидати на „Фејсбук“.