Агатангел: Одлуката на БПЦ е навреда кон МПЦ, македонскиот народ и нација


       
Скопје, 27 ноември, 2017 - 20:15 (META) 

Владиката Агатангел, кој е на чело на Повардарската епархија, со писмена реакција се оградува од соопштението на МПЦ – ОА , со кое таа ѝ се заблагодарува на БПЦ за одлуката да прифати да биде црква мајка.

„Изненаден сум од веста дека постои соопштение на Светиот архиерејски синод на МПЦ-ОА, бидејќи Синодот на МПЦ – ОА не заседавал по ова прашање. Јас како еден од владиците не сум запознаен со тоа кој ја соопшти оваа вест дека нашиот Синод ѝ благодари на БПЦ за нивната одлука и решение дека тие ќе формирале комисија за преговори со другите помесни православни цркви за признавање на автокефалноста на МПЦ-ОА“, стои во реакцијата на митрополитот Агатангел.

Според митрополитот, формирањето на комисија може да го одложува решавањето на македонскиот црковен статус до недоглед.

„По нашето писмо кое го доставивме до БПЦ, а кое не беше едногласно прифатено од Светиот синод на МПЦ-ОА, како краен резултат, еве, денес што добивме како решение. БПЦ сега се преставува и прифаќа да биде мајка – црква, без притоа да има каква било обврска кон нашиот автокефален статус што е уште една навреда кон МПЦ-ОА, кон македонскиот народ, кон македонската нација“, додава Агатенгел.