Палестинскиот претседател Махмуд Абас изјави дека е подготвен да соработува со новоизбраниот претседател на САД, Доналд Трамп, за решението на „две држави“ во конфликтот со Израел.

– Сакам да ја нагласам нашата волја да соработуваме со новоизбраната американска администрација. Да постигнеме мир, заснован на решението на две држави, како и на арапската мировната иницијатива и на меѓународните резолуции – рече Абас за време на одбележувањето на годишната на својата партија Фатах.

Абас им се заблагодари на САД што се воздржаа од гласање во Советот на безбедност при Обединетите нации и што со тоа отвориле пат за усвојување на резолуција против еврејското население на палестинска територија.

Абас 2017 година ја означи како година на меѓународно признавање на државата Палестина и рече дека едвај ја чека меѓународната мировна конференција во Париз закажана за 15 јануари.

Решението за две држави беше основа за директните мировни преговори помеѓу двата народи за време на неколкуте минати администрации на САД.