Палестинскиот претседател Махмуд Абас денеска апелираше до меѓународната заедница при решавањето на судирот со Израел да го поддржат формирањето на независна палестинска држава.

Во својот говор пред Советот за човекови права на ОН во Женева, Абас ги повика земјите кои веруваат во решавање на проблемот „да застанат во одбрана на тоа решение“ и да ја признаат државата Палестина.

– Решението мора да биде заштитено од секој обид за повлекување или еднострано запоставување – рече Абас.

Тој го осуди населувањето на окупираните територии и усвојувањето закони во Израел кои со ретроградно дејство легализираат илјадници домови на еврејски доселеници на Западниот Брег и нелегалното подигнување населби на приватно земјиште на Палестинците.

Палестинскиот лидер рече дека законот ја „легитимира кражбата на окупираната палестинска земја“.